Svetovni dan mladih v Torontu – Homilija

“Vi ste sol zemlje
vi ste luč sveta” (Mt 5)

1. Na gori v bližini Galilejskega jezera so Jezusovi učenci poslušali njegov prijeten in hkrati zahteven glas: prijeten kakor galilejska pokrajina, zahteven pa kakor klic k odločitvi med življenjem in smrtjo, med resnico in lažjo. Gospod je tedaj izgovoril besede življenja, ki bodo za vedno odmevale v srcih učencev.
Danes Jezus izgovarja iste besede tudi vam, mladi iz Toronta in Ontaria, iz vse Kanade, ZDA, Karibskih otokov, špansko in portugalsko govoreče Amerike, iz Evrope, Afrike, Azije in Oceanije. Prisluhnite Jezusovim besedam v globini vašega srca! Njegove besede vam razodevajo, kdo ste kot kristjani. Učijo vas, kaj morate storiti, da boste ostali v njegovi ljubezni.

2. Jezus ponuja eno, “duh sveta” pa ponuja drugo. V današnjem berilu iz pisma Efežanov sv. Pavel zatrjuje, da nas Jezus vodi iz teme v svetlobo. Veliki apostol je skoraj gotovo mislil na luč, ki ga je zaslepila na poti v Damask, njega, ki je bil preganjalec kristjanov. Ko je zopet spregledal, pa nič ni bilo več tako, kakor prej. Pavel je bil prerojen in mu sedaj nobena stvar ne bi več mogla vzeti veselja, ki je preplavilo njegovo dušo.
Tudi vi, dragi mladi, ste poklicani k preobrazbi. “Prebudi se, ki spiš, in vstani od mrtvih in razsvetlil te bo Kristus”: še naprej govori Pavel.
“Duh sveta” ponuja številne utvare, parodije prave sreče. Ali ni morda najbolj gosta tema prav tista, ki se prikrade v dušo mladih, v kateri so lažni preroki ugasnili luč vere, upanja in ljubezni? Največja prevara in vir nesrečnosti je utvara, da je mogoče najti življenje brez Boga, doseči svobodo brez moralnih resnic in osebne odgovornosti.

3. Gospod vas vabi, da izberete med tema dvema glasovoma, ki bosta tekmovala med seboj, da bi se polastila vaše duše. Ta izbira je bistvo in izziv svetovnega dneva mladih. Zakaj ste prišli sem iz vseh koncev sveta? Da bi skupaj s Kristusom rekli: “Gospod, h komu naj gremo? Ti imaš besede večnega življenja”. Jezus, intimni prijatelj vsakega mladega človeka, ima besede večnega življenja.
Svet, ki ga boste podedovali vi, je svet, ki obupno potrebuje prenovljen čut za bratsko povezanost in človeško solidarnost. Svet, ki potrebuje dotik in ozdravljenje, ki ga prinašata lepota in bogastvo Božje ljubezni. Današnji svet potrebuje pričevalce te ljubezni. Potrebuje vas, da bi bili sol zemlje in luč sveta.

4. Sol se uporablja za shranjevanje hrane. Kot apostoli tretjega tisočletja boste morali vi ohraniti živo zavest o prisotnosti Jezusa Kristusa, našega Odrešenika, zlasti v obhajanju evharistične daritve, spomina na odrešilno smrt in slavno vstajenje. Ohraniti morate živ spomin na besede življenja, ki jih je izgovoril, ter čudovitih del usmiljenja in dobrote, ki jih je izvedel. Nenehno morate spominjati svet, da je “Evangelij Božja moč, ki rešuje”.
Sol je začimba, ki daje okus hrani. V hoji za Kristusom morate spremeniti in izboljšati okus človeške zgodovine. Z vašo vero, upanjem in ljubeznijo, z vašo razumnostjo, pogumom in vztrajnostjo, morate počlovečiti svet, v katerem živite. Način, kako to storiti, je v današnjem prvem berilu nakazal prerok Izaija:”Odpnite krivične spone… delite kruh z lačnimi… odpravite kazanje s prstom iz svoje srede in varljivo govorjenje … tedaj bo vzšla v temi tvoja luč”.

5. Še tako krhek plamenček dviguje težko pokrivalo noči. Koliko več luči pa boste napravili vi vsi skupaj, če se boste zedinili v občestvo Cerkve! Če ljubite Jezusa, ljubite tudi Cerkev! Ne izgubite poguma zaradi krivd in pomanjkanj katerega izmed njenih sinov. Škoda, ki so jo povzročili nekateri duhovniki in redovniki mladim ali krhkim ljudem, vse nas napoljnjuje z globoko žalostjo in sramoto. Toda pomislite na velikansko večino velikodušnih in zavzetih duhovnikov in redovnikov, ki imajo samo to željo, da bi služili in delali dobro. Danes je med nami veliko duhovnikov, semeniščnikov in posvečenih oseb; bodite jim blizu in jih podpirajte. In če v globini svojih src morda čutite isti klic k duhovništvu ali posvečenemu življenju, se ne bojte stopiti za Kristusom po kraljevski poti križa! V težkih trenutkih življenja Cerkve je svetost še toliko bolj nujno potrebna. In svetost ni vprašanje starosti, ampak življenja v Svetem Duhu, kakor npr. Kateri Tekakwitha in mnogi drugi mladi.
Vi ste mladi, papež pa je star in nekoliko utrujen. Vendar pa se še vedno istoveti z vašimi pričakovanji in upanji. Četudi sem živel sredi mnogih temin, pod trdimi totalitarnimi režimi, sem videl dovolj, da sem neomajno prepričan, kako nobena težava, noben strah ni tako velik, da bi popolnoma zadušil upanje, ki večno izvira v srcih mladih.
Ne dopustite, da bi to upanje umrlo! Stavite svoje življenje nanj! Ljudje nismo vsota svojih šibkosti in porazov, nasprotno, smo vsota Očetove ljubezni do nas in naše resnične sposobnosti postati podoba njegovega Sina.

6. Gospod Jezus Kristus, varuj te mlade v svoji ljubezni.
Daj, da bi slišali tvoj glas in verjeli temu, kar praviš,
kajti samo ti imaš besede večnega življenja.
Nauči jih, kako naj izpovedujejo svojo vero,
kako naj darujejo svojo ljubezen,
kako naj posredujejo svoje upanje drugim.
Napravi jih za prepričljive pričevalce tvojega evangelija,
v svetu, ki tako potrebuje tvoje rešilne milosti.
Napravi iz njih novo ljudstvo blagrov, da bi bili sol zemlje in luč sveta
na začetku tretjega krščanskega tisočletja.
Marija, Mati Cerkve, varuj in vodi te mlade može in žene 21. stoletja.
Privij jih tesno na svoje materinsko srce. Amen.

Vir