Marijino vnebovzetje 2007 : dr. Jurij Bizjak

KOPRSKI POMOŽNI ŠKOF DR. JURIJ BIZJAK

HOMILIJA:

Dragi romarji, častilci Svete Marije Vnebovzete ali Svete Marije Velike, spremljevalci Svete Marije Strunjanske ali Marije Svetega Prikázanja v Strunjanu! Dragi bratje mašniki in bratje frančiškani, dragi bratje in sestre verniki.

»Mirno nam plove čolnič življenja, dokler ti, Zvezda, nad nami blestiš! Dokler ti siješ nam v noči trpljenja, upov nešteto nam v prsih budiš. Milobno svojo luč razlij, Marija, Morska Zvezda, ti!« Tako se glasi naša pesem na čast Mariji, Morski Zvezdi.

Zbrali smo se v stolni cerkvi svetega Jurija v Piranu in sprejeli v svojo sredo Sveto Marijo Strunjansko. Dvignili smo njeno podobo na svoje rame in jo postavili na čelo sprevoda ter jo pospremili na barko.

In že se je spet postavila na čelo in kot prva izplula od priveza ladja z Marijo na krovu in vsa ostala plovila so se kot častno spremstvo razvrstila za njo in ji sledila v slavnostni pomorski povorki. Ona pa nam je kazala pot kot Morska zvezda.

In že smo pristali v Strunjanu, dvignili spet njeno podobo na rame in po postavili na čelo sprevoda ter jo pospremili do njenega svetišča v Strunjanu. In zdaj smo zbrani tu pred njo in okrog nje, da se ji zahvalimo za prejete dobrote in uslišanja, da se ji priporočimo za prihodnje in za poti, ki so pred nami.

Nesli smo jo, kakor je izvoljeno ljudstvo neslo skrinjo zaveze, ko so šli čez reko Jordan in vstopili v obljubljeno deželo. Skrinja zaveze jim je pomagala, da so srečno šli čez reko, da nobeden ni utonil, da nikogar reka ni odnesla. Skrinja zaveze je bila znamenje navzočnosti Gospodove med njimi, znamenje njegovega vodstva in varstva.

Tako nam nova skrinja zaveze, Sveta Marija Strunjanska, Marija Svetega Prikazanja, pomaga, da tudi mi srečno prebrodimo marsikatero deročo reko sil peklenskega kraljestva, da naš duh ne potone, da nas reka slabosti in pokvarjenosti ne odnese. Sveta Marija, Morska Zvezda, hvala ti za tvoje svetlikanje in tvoje varstvo.

Carissimi fratelli e sorelle. Quest’anno celebriamo anche due anniversari che meritano la nostra attenzione: la prima è quattrocento novantacinque anni dall’apparizione della Madonna e la seconda è il centenario della venuta dei frati fracescani a Strugnano. Al primo posto voglio ricordare la venuta dei frati francescani. Il Santuario di Strugnano amministravano in quel tempo i canonici di Pirano. Il numero dei preregrini invece andava sempre piú crescendo e l’edificio del santuario mostrava il bisogno di rinnovamento. Per queste ragioni il vescovo di Trieste, Mons. Francesco Nagl, consegnò il santuario nelle mani dei frati francescani. Il compito fu accettato da p. Pasquale Frisanco, provinciale della provincia di Trento. Così il 14. ottobre nel 1907 i frati francescani da Trento vennero a Strugnano e presero in consegna il santuario.

In quest’occasione ho l’onore ed è il mio piacere di poter salutare tra noi due provinciali dei frati francescani: il nostro caro fratello e amico il provinciale della provincia di Slovena, p. Viktor Papež, e il nostro caro fratello e ospite il provinciale della provincia di Trento, p. N. N. Siamo molto lieti della loro visita qui a Strugnano in questo giorno, e della loro presenza nel santuario alla celebrazione di stasera. Colgo l’occasione per esprimere le nostre congratulazioni e per ringraziare tutti i frati francescani e i loro superiori per il grande lavoro che hanno fatto e ancora lo fanno in questo posto dell’apparizione della Madonna e dei pellegrinaggi dei nostri fedeli. A tutti voi, carissimi successori di San Francesco, auguro anche nel futuro la benedizione abbondante del nostro Signore e la protezione rassicurante della Madonna.

Dolgost obreda nam ne dopušča, da bi predstavili in opisali velika dela, ki so jih v svoji stoletni skrbi za svetišče opravili bratje frančiškani, tako na duhovnem kakor na gmotnem področju. Pa tudi ni pravega razloga, da bi to še z besedo ponavljali. Dovolj velika priča je tukajšnje lepo prenovljeno in skrbno vzdrževano čudovito svetišče, v katerem se nahajamo. In dovolj velika priča ste vi, dragi romarji, tu navzoči z vašo živo vero in trdnim upanjem ter gorečo ljubeznijo. Naj Gospod še naprej obilno blagoslavlja delo in molitev naših bratov frančiškanov in Sveta Marija Strunjanska naj vse vaše prošnje izroča in priporoča našemu nebeškemu Očetu.

Druga pomembna obletnica pa je 495-letnica prikazanja Matere Božje v Strunjanu. Začenjamo torej zadnjo petletko do okrogle 500-letnice. Skupaj z našimi predniki smo prehodili že 99 odstotkov tako označene poti, pred nami je še zadnji odstotek do polovice tisočletja. Pet let je že kar lepa doba in vleči rdečo nit skozi petletko predstavlja določen napor. Po drugi strani pa že od mladosti vsi jemljemo nase naloge, ki trajajo po več let in celo več desetletij.

Zato vas že danes povabim, vse, ki ste ljubosumni do svojega srca in svojega duha, ki si radi prizadevate za duhovno življenje in duhovni napredek, ki radi pozabljate, kar je za vami, in se stegujete za tem, kar je pred vami, da si že danes postavimo cilj in zarišemo duhovno pot, ki jo želimo v prihodnjih petih letih prehoditi. Preprosto rečeno: to in to bi v naslednjih letih rad dosegel in uresničil! Mati Svetega Prikazanja v Strunjanu naj vam kaže pot in vas varno pripelje do cilja. Amen. Sveta Mati Božja Strunjanska – prosi za nas!

Vir