KATEHEZA: “Spoznaj dostojanstvo svoje narave” – (sv. Leon Veliki)

Iz govorov sv. Leona Velikega, papeža (O Gospodovem rojstvu 7, 2.6)

sveti Leon I. VelikiNaš Gospod Jezus Kristus se je rodil kot pravi človek, čeprav ni nikoli prenehal biti Bog. Tako je začetnik novega stvarstva. S svojim rojstvom je človeškemu rodu oznanil božji izvor. Kateri um bi mogel razumeti to skrivnost, kateri jezik izraziti to milost? Grešno in v grehih postarano človeštvo spet pridobi nedolžnost in novo življenje, tujci postanejo božji sinovi in dediči.

Zbudi se, človek, in spoznaj dostojanstvo svoje narave! Spomni se, da si bil ustvarjen po božji podobi; Adam je to podobnost sicer zmaličil, toda Kristus jo je obnovil. Vidne stvari rabi po pameti, kakor uporabljaš zemljo, morje, nebo, zrak, potoke in reke. Kar najdeš v njih lepega in občudovanja vrednega, naj ti pomaga hvaliti in slaviti Stvarnika.

S telesnimi očmi opazuj zemeljsko luč, obenem pa se z vsem srcem oklepaj tiste prave luči, ki razsvetljuje vsakega človeka na tem svetu. 0 njej pravi prerok: Glejte nanj in se razveselite, ni vam treba zardevati, če smo namreč božji tempelj in če v nas biva božji Duh, je tisto, kar nosimo v srcih, veliko več vredno od onega, kar občudujemo na nebu.

S tem vas, predragi, nočemo spodbujati ali prepričevati, da bi zaničevali božja dela ali da bi v svetih stvareh videli nekaj, kar nasprotuje vaši veri. Hočemo vas marveč spodbuditi, da bi znali po pameti in meri uporabiti vsako bitje in vso lepoto tega sveta. Apostol pravi: Kar se namreč vidi, je časno; kar se pa ne vidi, je večno.

Rodili smo se za sedanje življenje, toda nato smo bili prerojeni za večno. Zato nas ne smejo zasužnjiti časne dobrine, temveč si moramo prizadevati za večne. Da bi mogli od blizu opazovati to, kar upamo, premislimo, kaj vse je božja milost poklonila naši naravi. Poslušajmo apostola, ki pravi: Umrli ste in vaše življenje je s Kristusom skrito v Bogu. Ko se prikaže Kristus, naše življenje, takrat se boste tudi vi prikazali v slavi z njim, ki v občestvu z Očetom in Svetim Duhom živi in kraljuje na veke vekov. Amen.
Vir