Vera, upanje, ljubezen – novomašnikom na pot

Kako zelo bo praznično tvoje novomašno slavje. Venec sobratov duhovnikov in mašnih strežnikov te bo obdajal pri daritvenem oltarju, med občestvom vernih bodo tvoji najbližji, sorodniki, prijatelji, znanci. Ti boš opravil najsvetejšo daritev. Segel boš po kruhu in kelihu z vinom, ganjen boš izgovoril posvetilno molitev in spremenila se bosta v telo in kri Jezusa Kristusa. Zazvonili bodo zvonovi in ljudi spomnili na Najvišjega: priklonili se bodo, tiho molili, zadonela bo pesem hvalnica. Ob koncu mašne daritve boš stopil pred občestvo bratov in sester ter jim podelil svoj novomašni blagoslov, ponosen zaradi Gospodovega imena. Vsi se bodo priklonili, da bi po tebi prejeli blagoslov Najvišjega (prim. Sir 50, 11). V podobnem svetem ozračju je starozavezni veliki duhovnik Simeon obhajal daritev v templju. Modri Sirah je tako spregovoril o svetosti Boga, ki ga naj slavijo duhovniško dostojanstvo, sijaj svetišča in lepota bogoslužja.

Potem se bo začela tvoja duhovniška pot. Na to pot ti podarjam naslednjo zgodbo. V noči z 10. na 11. september 1881 je sv. Janez Bosko imel nenavadne sanje. Videl je moža veličastnega videza. Nosil je dragocen plašč, ki ga je krasilo deset diamantov. Trije diamanti so bili na prsih in so imeli napise: vera in upanje in ljubezen. Na diamantu na desni rami je bil napis delo, na petem diamantu, ki je bil na levi rami, pa zmernost. Drugih pet diamantov je bilo na hrbtni strani. Eden, ki je bil zelo velik in lep, je bil na sredini kakor središče trikotnika; na njem je pisalo pokorščina. Na desni zgoraj je bil diamant z napisom uboštvo, nekoliko niže pa diamant z napisom plačilo. Na levi zgoraj diamant z napisom čistost; iz njega se je širila prav posebna svetloba, ki je poglede privlačila kot magnet železo. Na isti strani spodaj je bil diamant z napisom post.

Iz teh desetih diamantov so prihajali žarki kakor plameni, ki pa so imeli napisane izreke. Na plamenu iz vere so bile besede: Vera brez del je mrtva; ne tisti, ki posluša, temveč tisti, ki spolnjuje postavo, bo prišel v božje kraljestvo. Na žarkih upanja: Upajte v Gospoda, ne v ljudi; vaša srca naj vedno hrepenijo po pravem veselju. Na žarkih ljubezni: Ljubite duše, tako svoje kakor drugih. Pobožno molite brevir, zbrano opravljajte sveto mašo, z ljubeznijo obiskujte Najsvetejše. Na žarkih delo je pisalo: Sredstvo proti poželjivosti, najmočnejše orožje proti vsem napadom hudega duha. Na žarkih zmernosti: Napravi pogodbo s svojimi očmi, z grlom, s spanjem, da te ne bodo oropali dušnega miru. Nezmernost in čistost ne moreta hoditi skupaj. Na žarkih pokorščine: To je temelj in krona stavbe svetosti. Na žarkih uboštva: Ubogim bo dano nebeško kraljestvo; bogastvo je kakor trnje; uboštva ne živimo z besedami, temveč z ljubeznijo in z dejanji; uboštvo nam odpre nebeška vrata. Na žarkih čistosti: Z njo vred nam pridejo vse kreposti; tisti, ki so čistega srca, gledajo Boga in prodirajo v njegove skrivnosti. Na žarkih plačila: Če vas vabi lepota plačila, naj vas ne strašijo napori, da ga dosežete; kdor z menoj trpi, se bo z menoj veselil. Malo časa traja trpljenje na zemlji, a večno bo veselje božjih prijateljev. Na žarkih posta: To je najmočnejše orožje proti satanovim zasedam in straža vseh kreposti; s postom se prežene vsaka vrsta sovražnikov.

Plašč je imel ob spodnjem robu širok trak rožnate barve; na njem je pisalo: Obračajte v svojo duhovno korist majhna krepostna dejanja in tako si boste postavili veliko stavbo svetosti. Gorje mu, kdor prezira majhne reči; polagoma se bo bližal propadu.

Svetnik Janez Bosko je iz teh sanj spoznal, da Bog obdaja z velikim usmiljenjem njegovo delo in ustanove, vendar pa vedno zahteva sodelovanje. Novomašnik, dragi brat v Jezusu Kristusu! Naj teh deset diamantov krasi tvoj novomašni plašč. Po njih žívi, brez zadrege jih priporočaj. Če boš tako ravnal, te bo spremljala pomoč Vsemogočnega. Tvoja slava bo tudi božja slava.

dr. Peter Štumpf
mariborski pomožni škof

Vir