Kateheza: “V Kristusu nam je Bog govoril” (sv. Janez od Križa)

sveti Janez od Križa - duhovnik in cerkveni učiteljIz razprave O vzpenjanju na goro Karmel sv. Janeza od Križa, duhovnika (2. knj., 22. pogl.)

Glavni razlog, zakaj je bilo v stari zavezi prav, če so Bogu zastavljali vprašanja ter se je Bog enostavno moral prerokom in duhovnikom razodevati v videnjih, je bil ta, ker tedaj vera še ni bila tako globoko zakoreninjena. Evangeljskega zakona še ni bilo. Treba je bilo torej od Boga še marsikaj zvedeti. Bog je seveda moral govoriti z besedami, videnji, razodetji, s podobami in slikami, pa tudi z raznimi znamenji. Karkoli je tedaj odgovarjal, govoril in razodeval, spada med skrivnosti naše vere, ali vsaj meri na to, kar je z vero v neposredni zvezi. Ko pa je krščanska vera že globoko utemeljena in evangeljski zakon milostno razglašen, ni treba več spraševati, pa tudi nima smisla, da bi nam kdo odgovarjal kakor nekoč. Dal nam je Sina in nam s to edino samo svojo Besedo vse hkrati razodel. Zdaj nam nima nič novega več povedati.
V tem je najgloblji smisel tiste oblasti, na katero se je sv. Pavel skliceval in Hebrejce prepričeval, naj že nehajo ravnati z Bogom, kakor je bila navada pod Mojzesovo postavo, ampak naj obrnejo pogled k samemu Kristusu. Zato jim pravi: Bog je nekdaj očetom na mnogotere načine govoril po prerokih. Te dni pa nam je spregovoril po Sinu. S temi besedami bi apostol rad povedal, da je Bog s svojo Besedo toliko povedal, da si ne moremo ničesar več želeti. Kar je prej prerokom govoril postopoma, je zdaj nam povedal z njim, ki nam ga je vsega popolnoma zaupal, to se pravi: s svojim Sinom.
Kdor bi torej hotel Boga še zdaj spraševati ali bi zahteval od njega kakšno videnje ali razodetje, bi najbrž Bogu delal krivico, ker ne bi hotel svojega pogleda popolnoma upreti v Kristusa. Saj bi vendar iskal še nekaj novega izven njega.
Bog bi mu mogel preprosto odgovoriti: “Ta je moj ljubljeni Sin. Zadovoljen sem z njim. Kar poslušajte ga. S to svojo Besedo sem že vse povedal. Vanj se ozrite. Z njim sem vam vse povedal, vse razodel.
V njem boste našli veliko več, kakor bi želeli in si upali prositi. S svojim Svetim Duhom sem se na gori Tabor sam spustil k njemu in rekel: Ta je moj ljubljeni Sin. Zadovoljen sem z njim. Poslušajte ga. Nima smisla, da zahtevate nov pouk in nove odgovore. Če sem prej kaj govoril, sem Kristusa le obljubljal. če so me spraševali, so s svojimi vprašanji prosili Kristusa in upali nanj. V njem so imeli vse dobro, kar tudi zdaj zatrjuje vse evangeljsko in apostolsko učenje.”
Vir: Bogoslužno branje 1

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja