KATEHEZA: “Avtoliku” (Teofil Antiohijski)

Avtoliku – (Teofil Antiohijski – škof)
I
.11. Zato bom še bolj častil kralja, ko se mu ne bom klanjal, ampak bom zanj molil; klanjam se Bogu, bitnostnemu in resničnemu Bogu, saj spoznavam, da je kralj nastal po njegovi volji.
Rekel mi boš: Zakaj se torej ne klanjaš kralju? Zato, ker ni nastal, da bi se mu klanjali, ampak da bi ga častili s častjo, ki mu gre po postavi. Kajti ni Bog, temveč človek, ki ga je postavil Bog, ne zato, da bi ga častili, temveč da bi pravično sodil. Na neki način mu je Bog zaupal upravljanje, noče pa, da bi se ti, ki izpolnjujejo njegove ukaze, imenovali kralji, saj je »Kralj« Njegovo ime in ne dovoljuje, da se tako imenuje kdo drug razen Njega: ne dovoljuje, da bi se klanjali komu drugemu razen Njemu, Bogu samemu. Tako v vsem blodiš, o človek! Kralja časti in mu bodi naklonjen, podrejaj se mu, moli zanj. Če boš to počel, boš izpolnjeval Božjo voljo, saj Božja postava pravi: »Izkazuj čast, sin, Bogu in kralju, in ne bodi nepokoren nobenemu od njiju; kajti takoj bosta kaznovala svoje sovražnike.«

12. Kar pa zadeva tvoje zasmehovanje – zasmehovanje s tem, da me imenuješ kristjan -, sam ne veš, kaj govoriš. Najprej zato, ker je to, da si maziljen, nekaj prijetnega, koristnega in si ne zasluži zasmehovanja. Katera ladja bi lahko bila koristna in bi se lahko rešila, ne da bi bila prej naoljena? Kakšen stolp ali kakšna hiša je koristna, če ni naoljena? Kateri človek, ki je vstopil v to življenje ali se bojuje, ni maziljen z oljem? Kakšen izdelek ali okras ima lahko lepo obliko, če se ne naolji in ne sije? Kajti zrak in vse, kar je pod nebom, se na neki način mazili z lučjo in vetrom. Ti pa se nočeš maziliti z Božjim oljem? Kakor koli že: mi se imenujemo kristjani zato, ker smo maziljeni z Božjim oljem.
Vir