Odločen »ne« evtanaziji

Nekdanji nemški zvezni ustavni sodnik Ernst-Wolfgang Böckenförde meni, da bi dopustitev neposredne pomoči pri umiranju v Nemčiji pomenila pravo katastrofo za zaščito življenja. Nihče nima pravice razpolagati z življenjem drugega, je izjavil, kajti to bi nasprotovalo temeljni pravici do spoštovanja človekovega dostojanstva.

Glede posredne pomoči pacientom, ki umirajo, je ta ugledni pravnik dejal, da je treba spoštovati njihovo željo. Vsak bolnik ima tudi pravico odkloniti zdravnikovo pomoč; odvisno, kaj mu veleva vest. Še posebej zaradi duhovne priprave na smrt in njeno sprejetje.

Böckenförde se je odločno zavzel za pravico zarodka v materinem telesu do življenja. Z oploditvijo se začenja pravo življenje in človekov razvoj. Zato ta pravnik odklanja vsako poseganje v zarodek, raziskave na njem. Pričakovani terapevtski uspehi nikakor ne upravičujejo ubijanja zarodkov. Tudi ne, če si želimo zgolj določen spol oziroma gre za zdravje, je povedal v svojem predavanju v Freiburgu o priznanju človekovega dostojanstva in pravici do življenja od rojstva do smrti.
Vir