Marijino vnebovzetje 2007 : škof msgr. Metod Pirih

KOPRSKI ŠKOF MSGR. METOD PIRIH: HOMILIJA:

Praznik Marijinega vnebovzetja je najstarejši od vseh Marijinih praznikov. Posvečen je poveličanju Božje matere. Njen Sin Jezus Kristus, ki je po njej prejel človeško telo, jo je ob koncu njenega zemeljskega življenja vzel k sebi v nebo z dušo in telesom ter jo kronal za kraljico. Tega se vedno spominjamo, ko molimo zadnji dve desetki častitljivega dela rožnega venca« ki je tebe, Devica, v nebesa vzel in » ki je tebe, Devica, v nebesih kronal.

Praznik Marije vnebovzete je potrditev prepričanja, da ima naše življenje smisel in cilj. Govori nam, da se časno res prelije v večno, da se zemeljsko dopolni z nebeškim, da se minljivo pretoči v neminljivo in umrljivo v neumrljivo. Marija je med vsemi ljudmi to izkusila. Ker je naša mati, bo poskrbela, da to izkusimo tudi mi.

V nebeški domovini Marija ni potisnjena na rob. Postavljena je v sredo, poleg Jezusa. V nebesa ni vzeta zato, da tam uživa v nedejavnosti. Najtesneje povezana z Bogom, dobiva novo moč in novo poslanstvo. Njena priprošnja je še učinkovitejša povsod tam, kjer je potrebno. Marija dobro ve,da smo na zemlji njeni otroci, ki jih mučijo dvomi, bolezni, grehi, nevera, sovraštvo, duhovno in telesno gorje ter mnoge druge stiske. Verujemo, da v nebesih prosi in posreduje za nas.

Letos sem imel do zdaj 24 pastoralnih obiskov in birm po škofiji. Na vseh 24. krajih je bilo pri birmi 563 mladih . Le v redkih župnijah je bilo več krstov kakor pogrebov. Podobno je doživljal pomožni škof Jurij.

Kako velika mora biti naša prošnja k Božji materi, da bi zakonske skupnosti oblikovale svoje družine po Božji volji.

Med prvo in drugo svetovno vojno ter neposredno po njej je bila naša zemlja polna krvi. Pobitih je bilo na tisoče nedolžnih ljudi. Narod, ki ima toliko mučencev, ne sme izumreti. Njihova kri ne vpije po maščevanju, ampak po življenju in spravi.

Ker je velik del naše Primorske demografsko ogrožen, prosim vse odgovorne v naši družbi, naj storijo vse, kar je mogoče, da se stanje izboljša. Popraviti je treba, kar je v tem oziru zagrešil poprejšnji sistem s svojo zgrešeno politiko do podeželja in kmetijstva. Družino je treba zakonsko zaščititi in jo tudi materialno podpreti za izpolnjevanje njenih nalog.

Može in žene, ki so sposobni posredovati življenje spodbujam, da bi imeli tudi po več otrok. Verjeti moramo, da je večje število otrok znamenje posebnega Božjega blagoslova. Jezus pravi: »Kdor sprejme otroka v mojem imenu, mene sprejme » ( Mt 18, 5Mt 18, 5
Slovenian: Ekumenski prevod (1974) - EKU

301 Moved Permanently Moved Permanently The document has moved .

WP-Bible plugin
).

Gotovo prispeva k premajhnemu številu otrok dejstvo, da se vse manj mladih poroča. V kolikor sta za to vzrok sebičnost ali udobnost je to slaba napoved za prihodnost naše družbe. Nekateri pari se ne poročajo več v cerkvi, ampak preprosto živijo skupaj. Kako naj se za večje število otrok odločita dva, ki gresta živet skupaj in ne vesta koliko časa bosta sploh ostala skupaj?

Mlade spodbujam, naj se ne bojijo sklepati zakonskih zvez. Cerkvena poroka je zakrament, po katerem prihaja Bog v življenje zakoncev, da bi jima pomagal v skupnem življenju. Ni res, kar nekateri trdijo, da je vseeno, če se poročiš v cerkvi ali ne. Za tistega, ki veruje, to ne sme veljati. Seveda je strah pred novimi in nepoznanimi nalogami razumljiv. Celo Marija se je v prvem trenutku ustrašila poslanstva, da bo postala Božja mati, a ji je angel rekel, naj se ne boji, saj je našla milost pri Bogu (prim. Lk 1, 30Lk 1, 30
Slovenian: Ekumenski prevod (1974) - EKU

301 Moved Permanently Moved Permanently The document has moved .

WP-Bible plugin
).

Mladim, ki v sebi čutijo duhovni poklic, pa še kolebajo, svetujem, naj premagajo strah in se ne bojijo. Bog, ki vas kliče v svojo posebno službo, vam bo dal moči, da boste premagali vse ovire in vztrajali.

Ne verjemite tistim, ki trdijo, da človek, ki sledi Božjemu klicu, ni srečen. Ravno narobe je res. Nesrečen je tisti, ki zavrne Božji klic.

Ko sem postal škof, mi je pokojni papež Janez Pavel II. v pismu ob imenovanju napisal, da mi bo Bog dal potrebnega razsvetljenja, moči in tolažbe, če ga bom v vsakodnevni molitvi prosil. In to delam že 22 let.

Na podoben način morajo verjeti tudi krščanski zakonci, da jim Bog ne bo odrekel milosti za skupno življenje, če ga bodo zanjo prosili pri cerkveni poroki in pozneje z rednim krščanskim življenjem: s skupno vsakdanjo molitvijo, z nedeljsko mašo, s prejemom spovedi in zlasti sv. obhajila.

Imejmo neizmerno zaupanje v Boga in v njegovo milost ter pogum in ljubezen do življenja. »Bodoča usoda človeštva je položena v roke tistih, ki bodo znali prihodnjim rodovom posredovati nagibe za življenje in za upanje« (CS 31).

Danes vas moram opozoriti še na eno stvar. Skupaj z duhovniki, številnimi verniki ter ljudmi naše škofije, ki jim ni vseeno za prihodnost našega naroda, izražam svojo zaskrbljenost o nameri postavitve megazabavišča na Goriškem. Igralniška dejavnost je sporna in zaskrbljujoča, ker ustvarja več škode kot koristi. Nova Gorica je po številu odvisnikov od drog glede na število prebivalcev na prvem mestu v državi. Če bi bili dobički od igralništva tako nedolžni, kakor jih prikazujejo pri nas, se jim druge države, tudi sosednje, ne bi odpovedale.

Prosim in pozivam vas, da se odgovorno vključite v javno razpravo in da upoštevate moralne in družbene razloge, ki govorijo proti megazabavišču na Goriškem.

Danes bomo zopet obnovili izročitev Božji materi. Izročili ji bomo sami sebe, svoje otroke in družine, svoje župnije, škofijo in ves naš narod. Velikodušno in povsem se hočemo izročiti Marijini materinski skrbi in ljubezni.

Marijo prosimo, naj nam izprosi vseh tistih darov in milosti, za katere ve, da so nam prav v sedanjih časih najbolj potrebne za zemeljsko in za večno življenje.

Prav posebej pa prosimo sveto Božjo mater, da bi življenje spoštovali in ljubili ter hrepeneli po njem.
(pisna predloga)

Vir